Leven met angsten

Vanmorgen kreeg ik een appje van de moeder van een vriendin van mijn kind. “Wandelen we samen naar school” was haar vraag. Voor een ander zou dat een normale vraag zijn, of een leuk verzoek. Bij mij verandert zo’n vraag mijn wereld. De angst slaat direct aan. Samen naar school wandelen, wat doe je me aan? Wil je me belachelijk maken? Vraag je het zodat je daarna om me kan lachen? Straks raak ik in paniek onderweg, wat dan?

Als ik dan ademhaal en van een afstand naar de situatie kijk, dan weet ik dat ze het goed bedoelt. Waarschijnlijk wil ze met me naar school wandelen omdat ze dat gezellig vindt. Maar voor mij voelt dat niet zo. 

Ruim een jaar geleden startte ik met intensieve psychotherapie om met mezelf en mijn belemmerende angsten aan de slag te gaan. Inmiddels wordt mijn leven niet meer beheerst door angsten maar angsten spelen nog wel een grote rol in mijn leven. 

Tijdens de schematherapie die ik volg probeer ik samen met mijn therapeut inzicht te krijgen in mijn patronen. Hoe reageer ik, waarom reageer ik zo en hoe zou ik ook kunnen reageren? Op die manier krijg ik beetje bij beetje begrip voor mijn angst. Langzamerhand ben ik gaan begrijpen dat angst een emotie is en dat er in mijn jeugd geen ruimte was voor emoties. Omdat ik niet geleerd heb wat emoties zijn en hoe je ermee om kan gaan, raakte ik al snel overspoeld door emoties. 

De ruimte die er door de therapie ontstaat maakt niet dat mijn angsten verdwijnen, zoals ik dacht toen ik met therapie begon. Het grote verschil is dat ik anders om kan gaan met de angst en dat ik daarom op een begripvolle manier mezelf kan steunen. En omdat er ruimte ontstaat word ik niet meer één met de emotie maar heb ik een emotie.

Vanmorgen kon ik daarom de beslissing nemen om samen met mijn man en de moeder van de vriendin naar school te wandelen. Om te ervaren dat het niet gevaarlijk is en om te ervaren dat je ook met angst dingen kan doen. 

Een leven met angsten is soms zwaar en verdrietig. Wat ik je wil meegeven, als jij hier ook mee worstelt, is dat er verandering mogelijk is. Het kost tijd en oefening maar dat is het echt waard! 

Meedoen?

Herken jij je in dit verhaal, wil je iets vragen of reageren? Plaats dan hieronder een reactie. Zorg er voor dat je altijd respectvol blijft en elkaars krachten stimuleert. Beledigende of kwetsende reacties worden verwijderd. Je mag de schrijfster ook persoonlijk benaderen via haar instagram @schematherapie.

Wil je meer weten over welke schema’s (valkuilen) bij jou spelen, hoe ze zijn ontstaan en wat je eraan kunt doen? Het boek ‘Leven in je leven’ en ‘Patronen doorbreken’ kan je hierin meer inzicht geven.

Wil je ook een persoonlijk verhaal insturen? Dat kan! Stuur een mail met jouw verhaal naar dorianne@psycholoogtogo.nl. Je kunt gebruik maken van de volgende leidraad: start met wie jij bent, deel daarna jouw verhaal (hetgeen waar je mee worstelt/tegen aan loopt) en sluit af met jouw boodschap of tips/advies aan de lezer. Optioneel mag je een een foto toevoegen bij jouw verhaal. Geef ten slotte aan of je anoniem wil blijven of niet.


← terug naar het overzicht

2 gedachten over “Leven met angsten”

    • Hoi Clara, wat een goede tip! Zeker een goed bijpassend boek als je meer wil leren over schematherapie. Beide boeken kan je goed naast elkaar gebruiken. Ik heb de link toegevoegd! 🙂

Plaats een reactie